• Competitie spelen betekent meer dan alleen je wedstrijden spelen. Binnen de regio verzorgen de thuisspelende verenigingen de organisatie van de thuiswedstrijden. Dat betekent dat je als speler taken bij wedstrijden van andere teams voor je rekening neemt. Er zijn immers meer mensen bij een wedstrijd betrokken dan de spelers. Daarvoor kent de vereniging een zaaldienstrooster.

  • Per wedstrijd zijn de volgende personen nodig:

    • Twee scheidsrechters
    • Een toezichthouder uit of namens het bestuur
    • Twee personen aan de wedstrijdtafel:
      • De timer houdt de tijd bij aan de hand van de wedstrijdklok
      • De scorer noteert alle zaken in het elektronisch wedstrijdformulier op de tablet

    Voor de jongste teams vragen we de ouders van de spelers om de wedstrijdtafel te bezetten. De vereniging leidt de timers en scorers  op middels een hands-on training.

    Een presentatie van deze hands-on training kan je vinden op de wedstrijd tafel Tips & tricks pagina.

  •  

    De wedstrijden worden geleid door scheidsrechters uit de eigen vereniging.
    Hiervoor is een opleiding van de bond vereist. De scheidsrechters worden opgeleid door een opleider van de NBB.
    Voorafgaand aan de cursus moet het spelregelbewijs worden gehaald.

    In een tweetal workshops in De Steupel wordt op basis van de geleerde spelregels, op het veld en aan de hand van voorbeeldsituaties uitgelegd hoe een scheidsrechter zich opstelt en hoe hij/zij omgaat met situaties voor, tijdens en na de wedstrijd. 

  • Na de workshops fluiten de aspirant-scheidsrechters tenminste twee wedstrijden onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter. Vervolgens worden de scheidsrechters in een wedstrijd getoetst door de opleider van de NBB. Bij positief resultaat krijgen zij het diploma “Scheidsrechter BS2”.

    De workshops en oefenwedstrijden worden geregeld door de scheidsrechters coördinator.

    De vereniging gaat er van uit dat elk competitie spelend lid vanaf 18 jaar in principe aan de scheidsrechters cursus mee doet. Ook als je in de praktijk niet fluit is de cursus goed voor je eigen inzicht als speler.

  • Spelregelbewijs

     Zoals elke sport heeft basketbal zijn eigen regels. En het kennen van die regels is wel belangrijk als je competitie gaat spelen. De NBB heeft daarvoor een website beschikbaar, waarop al die regels op een begrijpelijke manier worden uitgelegd. Competitiespelers vanaf 16 jaar worden benaderd om het spelregelbewijs te gaan halen. De NBB verplicht competitiespelers vanaf 18 jaar om het spelregelbewijs te hebben gehaald.

  • Het spelregelbewijs kun je behalen via de Electronische Leer Omgeving van de basketbal bond, genaamd FlowSparks.
    Een speler die het spelregelbewijs dient te halen, ontvangt automatisch een mail vanuit FlowSparks. Alle spelende leden (met een spelactiviteit) vanaf 13 jaar tot en met 24 jaar ontvangen deze mail.
    Deze mail wordt automatisch verstuurd. In de ontvangen mail kan je een account aanmaken. Met dit account krijg je toegang tot FlowSparks.

    Wanneer je later nogmaals wilt inloggen in FlowSparks kan dat via deze link: https://login.flowsparks.com/.

    Een handleiding kan je vinden op de site van de baketballbond.